prva strana

Ponedeljak, 6. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Gavran peva labudovu pesmu

Branko Vićentijević

GAVRAN

– Zbog svega toga, a i Brankovićevog nesnalaženja, „Napred” se na kioscima nije pojavio 7. aprila. njegovo „hoću-neću, ne znam sa kime ću” bilo je zgodan alibi za obe do tada zaraćene strane da „ne poture leđa” i ne naprave novine, kako je to situacija nalagala, za manje od 24 sata! Tek kada se električnom bušilicom (opštinskog) majstor Miće „ušlo u posed”, komisija Opštinske uprave mogla je da načini zapisnike „o zatečenom stanju”.

„Napred” je, potom, 14. aprila izašao na 44, a 21. aprila na 28 strana. Prvi su utisci da se, po automatizmu, posve vratio dugogodišnjem ukolotečenom stilu i šablonu uz tanušne pokušaje promena izgleda i sadržaja. U pomenuta dva broja beležimo i polemiku bivšeg dugogodišnjeg direktora i glavnog i odgovornog urednika Stevana Ćirića, sada u penziji, sa nešto mlađim ali još uvek jatornim kolegom (i dugogodišnjim prijateljem) Jovanom D. Stojićem, takođe penzionerom. Na Ćirićev tekst „Devet meseci novinarskog beščašća”, u kojem su glavni junaci socijalisti (SPS), Bugarski i Stojić, odgovorio je Stojić nošen samo njemu svojstvenom željom da dokaže nemoguće – kako i gavran ume da peva! A tek tvrdnja, kako Ćirić bezuspešno pokušava da ga „obrazovanog, ambicioznog... obori sa novinarskog Olimpa” neodoljivo podseća na priču za decu „Snežana i sedam patuljaka” u kojoj zla veštica stoji pred ogledalom i ponavlja: „Ogledalo, ogledalce moje, najlepši na svetu reci ko je”...

Inače, prvi valjevski narodni socijalista, drug Mika Jokić imade primedbi na naš tekst objavljen u prošlom broju Revije „Kolubara”. On i SNS, veli, nisu ožalili Slobodana Miloševića već su mu odali počast. Potom, ako je odrednica demagog bila u izvornom, grčkom značenju, u redu, ali ako je upotrebljena u pežorativnom smislu – nije u redu! Najzad, nikom on iz „Napreda” nije obećao da „neći izdati” (napore da se smeni Jovan Bugarski) već je rekao da će četiri odbornika narodnih socijalista doći na sednicu SO Valjevo. E sad, što bi rekao drug Jokić, to što su mu se oni iz SPS-a „namestili da ih ‘rca”, nije on kriv – „‘rcaće ih kad god mu se za to pruži prilika!”